Iranske kvinnelige fans motstår trakassering for å delta på lagets kamp med Spania

Når Iran inntar Portugal i Saransk mandag kveld, vil det være en gruppe iranske fans på stadion som ikke har fått se hjemmekamp i Iran på flere tiår: kvinner.

Verdensmesterskapet i Russland har gitt en sjanse for noen av Irans kvinnelige fotballfans til å gjøre det hardt religiøse myndigheter hjemme ikke har tillatt dem å gjøre siden revolusjonen i 1979, og har også ført til at kvinnelige fans tilbake i Teheran har fått lov til å se på en live overføring av lagets andre kamp mot Spania, noe som antyder at 1xbet forbudet mot kvinnelig fremmøte snart kan bli opphevet.

Imidlertid sier to fans som er i Russland, en kampanje for å få kvinner tillatt på stadioner hjemme ble målrettet og trakassert av russiske myndigheter før Irans kamp med Spania forrige uke. Hvordan Russland 2018 inspirerer flere kvinner til å dra på fotballspill Les mer

For Sara, som reiste til turneringen fra Iran og bruker en antok navn for å unngå identifisering av iransk autho landets åpningskamp mot Marokko i St. Petersburg var første gang hun hadde vært på en fotballkamp. “Jeg har sett mye på TV, men dette var så annerledes; Jeg følte at jeg hadde trådt inn i TV-apparatet og alt hadde blitt 3D, ”sa hun. “Jeg visste egentlig ikke hvordan jeg skulle heie, for jeg har aldri vært inne på et stadion.”

Sara er en av grunnleggerne av Open Stadiums-bevegelsen, som 1xbet kampanjer for at kvinner skal få lov til å se spill.Hun har kjempet om saken siden 2005. Opplevelsen av å endelig komme til et Iran-spill var lykkelig, spesielt gitt deres 1-0-seier over Marokko, riktignok med et sent eget mål, men hun sa også at hun følte seg trist over anledningens symbolikk. “Det var drømmen vår i årevis, og det viser seg at det er så enkelt å ha et stadion spekket med glade mennesker.”

I Teheran vises Iran-kamper på verdensmesterskapet på byens Azadi Stadion. Marokko-spillet der var åpent bare for menn, men Spanias-spillet var åpent for kvinner også, etter en av og på-situasjon der kvinner med billetter først ble sendt hjem og senere fortalte at de tross alt ville være i stand til å delta, og gjenspeiler emnets splittende natur blant Irans regjerende elite.Det var første gang siden 1979 at kvinnelige fans hadde fått se en fotballkamp inne på stadion.

Alle bannere må fotograferes, oversettes og ryddes av Fifa i dagene før et spill, og Shojaei sa hun hadde gjort dette med henne og mottatt en trykt bekreftelse sammen med et fotografi av banneret som viste at det hadde vært tillatt. På det første spillet i St. Petersburg var det ingen problemer, og hun klarte å komme inn på stadion med banneret.

I Kazan var ting annerledes. Da hun prøvde å ta banneret inn på stadion, fikk hun beskjed fra sikkerhetspersonell om at hun måtte vente på klarering, og fikk da beskjed om at det ikke var mulig.Utenfor bakken la hun merke til at to menn i vanlige klær fulgte 1xbet bonus offer etter henne og ville henvende seg til folk hun prøvde å be om hjelp.

“Jeg må ha snakket med 17 eller 18 personer ved forskjellige porter,” sa hun. “De begynte alle å være vennlige og hjelpsomme, og så ville disse to karene komme og si noe til dem på russisk, og de ville bare snu seg bort og si at de ikke kan hjelpe.” Registrer deg på The Recap, vår ukentlige e-post med redaktører plukker.

Da hun kom inn på stadion, fortsatte argumentene over banneret, og hun ble utsatt for et grundig søk på sin person og eiendeler av stadionens sikkerhet og politi. “De ransaket vesken min, og oppførte seg som om de endelig hadde fanget en seriemorder,” sa hun. Hun bestemte seg etter hvert for å ta banneret sitt og la være, men fikk beskjed om at det hadde blitt kastet.Hun kom til slutt den ned i bakken, uten banneret, omtrent 30 minutter etter at spillet hadde startet. “Det faktum at vi eksisterer er enormt”: Irans kvinner planlegger kurs til verdensscenen Les mer

Sara, var målrettet for et grundig, invasivt kroppsøk i et privat rom, som hun sa var en “ydmykende og ubehagelig” opplevelse. “Dette er det første alvorlige tilfellet av et invasivt kroppssøk vi har registrert siden turneringens begynnelse,” sa Ronan Evain, direktør for Football Supporters Europe, en organisasjon som gir støtte til iranske kvinnelige fans. “Det ble utført av en enkelt offiser og med den klare intensjonen å etablere et presseklima.”

Gitt dette, virker det sannsynlig at søket ikke var tilfeldig. “Hun er ikke en offentlig skikkelse, hun kom ikke inn på stadion med et banner, og likevel ble hun målrettet av sikkerhetsstyrker,” sa Evain. “Dette reiser spørsmål om hvordan hun kunne blitt identifisert.”

Etter at Fifa ble involvert, ble banneret hentet fra det lokale politiet i Kazan og vil bli returnert til Shojaei før Irans siste gruppespill med Portugal, i Saransk mandag kveld.En Iran-seier i spillet ville se laget gå videre til neste runde.

Før turneringen lanserte Shojaei en online-petisjon der Fifas president Gianni Infantino ble utsatt for å legge press på Iran om saken. Infantino sa i mai at han hadde mottatt forsikringer fra den iranske presidenten, Hassan Rouhani, om at forbudet snart ville bli opphevet.